Logo CuraMare thuis- en ouderenzorg.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Algemeen

Christelijk geloof

Christelijk geloof

Wat houdt het in?

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Binnen CuraMare is iedereen welkom. Bij ons wonen en werken mensen van alle rangen en standen, gelovig en niet-gelovig, elk met hun eigen normen en waarden. Een aantal van onze locaties hebben, van oorsprong, een christelijke signatuur. Dit zijn in willekeurige volgorde Nieuw Rijsenburgh te Sommelsdijk, het Van Weel-Bethesda ziekenhuis te Dirksland en De Vliedberg te Ouddorp. Dit heeft invloed op de gewoontes, verwachtingen en gebruiken van onze patiënten en cliënten. Ben je niet of minder bekend met het geloof, dan nemen we je graag in vogelvlucht mee wat het christelijk geloof is en wat het voor onze patiënten en cliënten kan betekenen. Dit helpt om elkaar te begrij­pen en misverstanden te voorkomen.


Wat betekent christelijk

Het woord christelijk komt van ‘Christus’. Een christen is iemand die gelooft in en vertrouwt op Jezus Christus. Wie God en Jezus zijn, en alle geschiedenissen die bij hen horen, staan beschreven in de Bijbel. De Bijbel wordt daarom ook wel ‘Woord van God’ genoemd.

Wat is geloven?

Geloven is vertrouwen hebben op God en dat willen uiten in je leven. Christenen baseren hun geloof op de Bijbel. De kern van de Bijbel is dat Jezus in deze wereld is gekomen om te laten zien en merken hoeveel God van de wereld houdt. Deze is heel mooi gemaakt, maar er is door menselijk optreden (de zonde) veel kwaad en lijden in deze wereld. Jezus kwam in deze wereld, stierf voor de zonde en stond op uit de dood. Deze blijde boodschap wordt in de Bijbel het Evangelie genoemd.

De Bijbel

De Bijbel is voor een christen het belangrijkste boek. Het is een inspiratiebron en leidraad voor hun leven en relatie met God. Ze lezen er vaak in, soms wel elke dag: bij de maaltijden, tussendoor en voor het naar bed gaan. Je ziet daarom vaak een Bijbel op tafel of het nachtkastje liggen.

Bidden

De relatie met God is voor christenen heel belangrijk. Spreken met God, dat doe je door te bidden. Tijdens het bidden zijn de handen gevouwen en de ogen dicht. Bidden kan in stilte, alleen voor jezelf of hardop voor- en met elkaar. Vaak wordt er gebeden voor het eten, voor het slapen gaan of tussendoor. Tijdens het bidden wordt God gevraagd om zijn zegen, om raad en advies of om kracht en hulp in tijden van ziekte of nood. Maar vooral ook danken ze God om wie Hij voor hen is en wil zijn.

Leren

In de Bijbel staat voor christenen veel informatie die als leidraad voor hun leven dient. Daarom lezen en leren ze hier veel van. Het is ook fijn om dat samen met anderen te doen, door erover te praten, te vertellen of uitleg te krijgen. Dit kan bijvoorbeeld in een kerk­dienst of een bijeenkomst waarin de Bijbel centraal staat.

Zingen

Zingen is voor velen een fijne manier om gevoel en geloof te uiten. In de Bijbel is een apart Bijbelboek dat ‘Psalmen’ heet. De teksten hieruit zijn op rijm en muziek gezet in het psalmboek. Naast de psalmen zijn er ook andere liederen.

Christelijke feestdagen

De belangrijkste feestdagen in het christendom zijn: Kerst, Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaartsdag en Pinksteren.
Voor christenen is het op deze feestdagen vanzelfsprekend om naar de kerk te gaan.

Wat kan jij voor cliënten en patiënten betekenen?

Je hoeft niet zelf christen te zijn om er voor christenen te zijn. Als je weet waar vragen of bepaalde gebruiken vandaan komen, kun je er beter mee om gaan. Je kunt onze patiënten en cliënten helpen als ze de dingen zelf niet meer kunnen of weten. Het geloof is voor veel patiënten en cliënten hun leven lang een houvast geweest, het geeft hen herkenning en innerlijke rust.

Bijbellezen

Als ze zelf niet meer uit de Bijbel kunnen lezen is het fijn als jij of je collega dat voor hen doet. Wat moet je dan lezen? Er is een lijst met ‘Bijbelgedeelten voor verschillende omstandigheden’ op de afdeling, woongroep of bij de geestelijke verzorging. Het voorlezen van een psalm of gezang kan ook.

Bidden

Als iemand erg ziek is of verdrietig, kan het troost en rust geven om samen te bidden. Dit kan bijvoorbeeld een familielid, de geestelijk verzorger of jij zelf doen als je dat wilt. Op de woongroepen binnen onze woonzorglocaties wordt er met elkaar gebeden voor het eten en gedankt na het eten. Dit kun jij doen, maar mag ook een cliënt doen als diegene dat kan en wil.

Zingen

Zingen werkt rustgevend en roept ook herkenning op. Voor onze woongroepen binnen de woonzorglocaties geldt dat samen zin­gen, neuriën, muziek opzetten om naar te luisteren of cliënten aanmoedigen samen te zingen, helpt.

Doorverwijzen naar de geestelijk verzorger

In deze folder hebben we het belangrijkste over het christelijke geloof uitgelegd. Omdat de christelijke of kerkelijke achtergrond van patiënten en cliënten verschillend is, kan de beleving van het geloof ook verschillend ingevuld of ervaren worden. In de fase van hun leven waarin er een opname plaatsvindt, kunnen vragen rondom geloof nauwelijks spelen, of juist in versterkte mate aanwezig zijn. Als je merkt dat een patiënt en cliënt of bewoner hier mee zit, kun je altijd de geestelijk verzorger voor hen vragen om langs te komen of verwijzen naar de folder Geestelijke verzorging bij CuraMare.

Geestelijk verzorger: ook voor jou!

Wil je zelf meer weten over het christelijk geloof of hoe je met vra­gen of gebruiken van patiënten en of cliënten om gaat? De geestelijk verzorgers van CuraMare staan altijd voor je klaar. Neem contact op via onderstaande mailadressen of spreek ons aan binnen de locaties.






Foldernummer: CMA-10
Laatst bijgewerkt op: 01-11-2024


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien