Logo CuraMare thuis- en ouderenzorg.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Zorg op onze locaties

Leefcirkels

Leefcirkels

Met leefcirkels meer vrijheid

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Ieder mens heeft het recht om zelf keuzes te maken, hoe groot of klein deze keuzes ook zijn. Door – binnen veilige en verantwoorde grenzen – onze bewoners die mogelijkheid te geven, werken we vanuit respect voor de bewoners en dragen we bij aan eigenwaarde en zingeving. Met liefdevolle zorg en ondersteuning.


Met de komst van de Wet zorg en dwang (Wzd) en de toenemende technische mogelijkheden is de kijk op bewoners met een psychogeriatrische aandoening, zoals dementie, veranderd. Waar het voorheen gebruikelijk was om de deuren van een woongroep vanuit veiligheid en verantwoordelijkheid gesloten te houden, is er steeds meer behoefte aan ‘open deuren’. Dankzij de inzet van leefcirkels kunnen bewoners veilig, vrij door de woonzorglocatie bewegen.

We vinden het belangrijk om altijd te kijken naar wat er nog wél kan. Dit doen we door te denken in mogelijkheden en niet in beperkingen. Meer bewegen is goed voor de fysieke en mentale gezondheid en houdt bewoners in beweging (vermindert achteruitgang). Het uitbreiden van de leefruimte is een stimulans voor (meer) beweging.

Wat zijn leefcirkels?

Een leefcirkel is een vooraf bepaalde ruimte op de woonzorglocatie waarbinnen een bewoner zich vrij kan bewegen. Met behulp van een sensor, bijvoorbeeld aan de pols of hals, wordt bepaald waar de bewoner naartoe kan en welke deuren open gaan of gesloten blijven. Via de zender ontvangen zorgmedewerkers meldingen en kunnen zij de bewoners volgen.

Inzet van leefcirkels

Bij elke bewoner wordt samen met de familie en naasten, behandelaars en betrokken verzorgenden afgesproken welke leefcirkel van toepassing is. De leefcirkel wordt afgestemd en vastgelegd in het zorgleefplan.

Observeren en evalueren

Zorgmedewerkers evalueren de leefcirkel en houden dit bij in het zorgleefplan. Bijvoorbeeld: Verlaat de bewoner uit zichzelf de afdeling? Hoe ervaart hij/zij dat? Participatie: Heeft de bewoner (meer) contact met andere bewoners? Hoe ervaart hij/zij dat. Slaapt iemand beter of juist niet? Hoe gaat het lopen of trippelen? Etc.

Veiligheid

Op de woonzorglocatie zijn de zorgmedewerkers geschoold om te werken met leefcirkels. Iedereen op de locatie helpt bewoners zoveel mogelijk om zich te oriënteren binnen de locatie en wegwijs te maken op locatie. Uitgangspunt is dat we aandacht hebben voor de bewoner. Wanneer een bewoner zijn/haar eigen woongroep verlaat wordt er door alle medewerkers zorg gedragen voor deze bewoner. Als het nodig is kunnen alle medewerkers en vrijwilligers zich inzetten door een bewoner terug te begeleiden naar zijn/haar woongroep of te bellen naar de betreffende woongroep. Medewerkers en vrijwilligers kunnen zich ook inzetten voor het welzijn van de bewoners, door bijvoorbeeld een praatje te maken of een kopje koffie aan te bieden.

Vragen?

Heeft u nog vragen? De EVV-er staat u graag te woord.



Foldernummer: CML-13
Laatst bijgewerkt op: 21-03-2024


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien