Logo CuraMare thuis- en ouderenzorg.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Zorg op onze locaties

Wet zorg en dwang

Wet zorg en dwang

Informatie voor bewoners en naasten

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

U kunt bij CuraMare rekenen op persoonlijke en passende zorg. We werken nauw samen met de cliënt/bewoner, naasten en andere zorgverleners. Sinds 2020 bestaat de Wet zorg en dwang. In deze wet staan regels waarom en onder welke voorwaarden iemands vrijheid mag worden beperkt, hierin gaan we uit van vrijheid mits het echt niet anders kan. De wet beschermt hierin de rechten van de cliënten/bewoners met een psychogeriatrische aandoening, zoals dementie.


Wet zorg en dwang

Het uitgangspunt van onze zorg, en van de Wet zorg en dwang, is vrijheid mits het echt niet anders kan. De afwegingen om onvrijwillige zorg in te zetten moeten daarin kritisch gewogen worden. Onvrijwillige zorg is altijd het laatste middel en komt pas aan de orde als alternatieven onvoldoende uitkomst bieden. We geven in deze folder verdere uitleg.

Wat is onvrijwillige zorg?

Soms is het in het belang van de cliënt/bewoner noodzakelijk dat de zorgverlener zorg biedt waar de cliënt/bewoner en/of zijn vertegenwoordiger niet mee instemt of zich tegen verzet. Dit noemen we onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg is zorg waarmee de cliënt en/of zijn vertegenwoordiger niet mee instemt en zorg waarmee de vertegenwoordiger heeft ingestemd maar waartegen de cliënt/bewoner zich verzet. Bijvoorbeeld medicijnen innemen of niet zonder begeleiding naar buiten mogen. Onvrijwillige zorg kan in alle vormen van zorg voorkomen.

Wat regelt de Wet zorg en dwang?

De Wet zorg en dwang regelt de rechten voor cliënten/bewoners met een psychogeriatrische aandoening (bijvoorbeeld dementie), die onvrijwillige zorg krijgen of onvrijwillig worden opgenomen in een zorginstelling. Onvrijwillige zorg dient structureel geëvalueerd en waar mogelijk afgebouwd te worden.

Wat is ernstig nadeel?

In de Wet zorg en dwang staat dat er sprake van ernstig nadeel kan zijn wanneer de volgende situaties voorkomen. Of als de kans heel groot is dat dit gebeurt.

Stappenplan WZD

De zorgverantwoordelijke overlegt met minstens één andere deskundige, van een andere discipline, of er andere alternatieven zijn voor vrijwillige zorg. Uiteraard wordt de cliënt/bewoner en/of vertegenwoordiger betrokken bij dit overleg. Als het écht niet anders kan, komt in het zorgdossier te staan dat er onvrijwillig zorg nodig is.

Als blijkt dat na zes maanden, of korter, de onvrijwillige zorg niet afgebouwd kan worden, komen er uitgebreidere overleggen met meer verschillende deskundigen, van verschillende disciplines. Als blijkt dat de onvrijwillige zorg écht niet afgebouwd kan worden komt dat in het zorgdossier te staan.

Na zes maanden of korter wordt de onvrijwillige zorg opnieuw geëvalueerd door verschillende deskundigen, van verschillende disciplines. Op basis van de evaluatie kan de onvrijwillige zorg; voor een bepaalde periode worden verlengd, worden afgebouwd of worden gestopt. Dit wordt vastgelegd in het zorgdossier.
Meer informatie vindt u ook op dwangindezorg.nl.

We doen het samen

CuraMare gaat voor persoonlijke en passende zorg, afgestemd op de wensen, verlangens, interesses en behoeften van de cliënt/bewoner. Daarom werken we nauw samen met de cliënt/bewoner, naasten en andere zorgverleners. Juíst als het gaat om de Wet zorg en dwang. We betrekken de cliënt/bewoner en/of verantwoordelijke bij iedere stap in het proces. We zoeken sámen naar alternatieven en blijven in gesprek.
De zorgverantwoordelijk neemt contact met u op zodra dat nodig is, uiteraard kunt u ook zelf altijd contact opnemen met uw contactpersoon op de afdeling.

Vragen of klachten

Wanneer u niet tevreden bent of er zijn zaken gebeurd die u als onjuist of onterecht heeft ervaren, dan is het zowel voor uzelf als voor CuraMare van belang dat u dat laat weten. U heeft recht op ondersteuning bij vragen of klachten over onvrijwillige zorg. Hiervoor kunt u altijd terecht bij uw contactpersoon op de afdeling. Een gesprek kan verhelderend werken en mogelijk de oorzaak van uw ongenoegen wegnemen. Komt u er niet uit? Dan biedt de cliëntvertrouwenspersoon ondersteuning.

Cliëntvertrouwenspersoon

De cliëntvertrouwenspersoon van CuraMare is Kimberley Wetsteijn. Zij is bereikbaar via
Specifiek voor vragen en opmerkingen rondom de Wzd, is er de cliëntvertrouwenspersoon Wzd*.
Voor CuraMare is dat Petra Zaanen, bereikbaar via 06 257 02 929

*De cliëntvertrouwenspersoon Wzd werkt vanuit de organisatie LSR, Landelijk Steunpunt Medezeggenschap, telefoon 088 20 15 920 voor de regio Rotterdam en de Zuid Hollandse eilanden of info@hetlsr.nl. Zie ook hetlsr.nl.


Foldernummer: CML-12
Laatst bijgewerkt op: 03-04-2025


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien